מה זה גירושין בהסכמה?
גירושין בהסכמה, הקרויים גם "גירושין ידידותיים" הם הליכי גירושין המבוצעים בדרך של הסכמה בין הצדדים וחתימה על הסכם גירושין, המאושר ע"י בית המשפט לענייני משפחה, או בית הדין הרבני כדי שיהא לו תוקף משפטי.
בהסכם גירושין בהסכמה הצדדים קובעים את תנאי הגירושין המוסכמים עליה מרצונם החופשי, באופן מכובד, ללא התערבות של ערכאות, למעט במרים חריגים בהם ההסכמות אליהם הגיעו, למשל, פוגעות בטובת ילדים קטנים, כמו מזונות נמוכים מתחת למינימום שבדין הישראלי, וכיו"ב.
איך ניתן להתגרש בהסכמה?
גירושין בהסכמה ניתן לבצע במספר דרכים:
- הצדדים מגיעים בעצמם להסכמה, עורכים לבד הסכם גירושין ומגישים אותו, לאחר שחתמו עליו, לבית המשפט לענייני משפחה, או לבית הדין הרבני, לשם אישורו בפסק-דין. דרך זו אינה מומלצת, שכן עריכת הסכם גירושין הינה מורכבת והצדדים יכולים להיקלע בעתיד לבעיות ומחלוקות קשות, עקב אי עריכת ההסכם באופן מקצועי באמצעות עורך דין גירושין מומחה.
- הצדדים מעוניינים להגיע להסכמות, הפערים ביניהם אינם גדולים, או שכבר הסכימו על כל הנושאים, או אז הם פונים אל עורך דין גירושין משותף, כדי שינסח עבורם הסכם גירושין מקצועי. דרך זו פחות מומלצת, לעומת האפשרות הבאה, שכן עורך דין גירושין משותף לעולם לא יוכל לדאוג לאינטרסים של צדדים מנוגדים, ולכן רצוי שלכל צד יהיה עורך דין גירושין אך ורק מטעמו, אופציה טובה יותר, אך גם יקרה יותר. אולם, הינה בהחלט עדיפה…
- הצדדים פונים אל עורכי דין גירושין, עורך דין גירושין מכל צד, אשר ייצג רק את אותו הצד במהלך המשא ומתן לעריכת הסכם גירושין. עורכי דין גירושין ינהלו משא ומתן מקצועי ביניהם, כאשר כל אחד שומר על האינטרסים של הצד אותו הוא מייצג. במקרה של הסכמה – ייחתם הסכם גירושין בהסכמה ויועבר לאישור בית המשפט לענייני משפחה, או בית הדין הרבני.
- פניה של הצדדים למגשר גירושין מקצועי, כדי שינתב אותם באופן ניטראלי למציאת מכנה משותף ופתרונות למחלוקות, עד הגעה וגיבוש הסכמות במקרה כאמור, המגשר, אשר מומלץ שיהיה גם עורך דין גירושין, ינסח עבור הצדדים הסכם גישור גירושין. הצדדים גם רשאים לפנות לקבלת חוות דעת של עורכי דין גירושין מטעמם, טרם חתימת הסכם גישור גירושין. הסכם כאמור גם יוגש לבית המשפט לענייני משפחה, או לבית הדין הרבני, לשם קבלת תוקף משפטי מחייב בפסק-דין.
לאחר אישור הסכם גירושין של גירושין בהסכמה באחת מן הדרכים שפורטו לעיל, הצדדים יפנו אל בית הדין הרבני לצורך ביצוע סידור הגט. שלב זה יסיים את הגירושין בהסכמה ביניהם.
מה כולל הסכם גירושין בהסכמה?
כל הסכם גירושין הוא ייחודי ויש להתאימו לצרכים הייחודיים של הצדדים.
לרוב, הסכמי גירושין יכללו התייחסות למספר סוגיות בולטות, כמפורט להלן:
1. נושא הגט: שהצדדים מסכימים להתגרש. כמו כן, נושא כתובה.
2. מזונות ילדים: יש לקבוע את שיעור מזונות ילדים אותם משלם לרוב האב לאם שהינה ההורה המשמורן על ילדים קטינים. גובה דמי מזונות מקובל מינימלי לפי הפסיקה בישראל עומד על סך של כ- 1,350 ש"ח לחודש. כמו כן, על האב לשאת בהוצאות המדור של ילדים קטינים. בתקופת השירות הצבאי חובה מקובל ל=העמיד את שיעור המזונות לפי שליש מהסכום הרגיל.
3. משמורת והסדרי ראיה של ילדים: יש לקבוע מי ההורה המשמורת אשר בחזקתו יהיו הילדים. לרוב תהא זו האם. האב יוכל לבקר את הילדים ויהיו לו הסדרי ראיה, אשר ניתן לקבוע שהם מורחבים, למשל: פעמיים באמצע השבוע כולל לינה, וכן סופי שבוע , לסירוגין בין ההורים. כנ"ל לגבי חגי ישראל וחופשות.
4. חלוקת רכוש בגירושין: יש לקבוע במדויק כיצד יחלקו בני הזוג המתגרשים את הרכוש שנצבר במהלך שנות הנישואין, כולל דירת מגורים, רכבים, מיטלטלין, חסכונות, זכויות סוציאליות, וכיו"ב. לפי החוק בישראל, בעקרון, כל הרכוש אותו צברו הצדדים במהלך הנישואין (לא כולל רכוש שהתקבל במתנה ו/או בירושה אצל מי מהצדדים) יחולק באופן שווה ביניהם במסגרת של הליך הקרוי בשפה המשפטית – איזון משאבים.
5. כל עניין נוסף רלוונטי אותו הצדדים מעוניינים להסדיר ביניהם במסגרת הסכם גירושין.