מירוץ הסמכויות הינו מושג משפטי המתייחס לטקטיקה משפטית של עורכי דין בהקדמה של הגשת תביעות משפטיות ע"י מי מבני הזוג בערכאה הנוחה לו, מבין שתי הערכאות המקבילות הדנות בסכסוכי גירושין בישראל – בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני, על-מנת להקנות לאותה ערכאה סמכות לדון באותו עניין ספציפי. המירוץ להשגת יתרון משפטי כאמור לעיל מכונה "מירוץ סמכויות".
חשוב לציין, כי בנושא של הגירושין עצמם, קרי – הגט, הסמכות הייחודית לדון בסוגיה זו לגבי יהודים הינה מוקנית אך ורק לבית הדין הרבני.
כמו כן, לפי פסיקת בית המשפט העליון בישראל, לגבי תביעות של מזונות קטינים לא קיים בפועל מירוץ סמכויות, מאחר והקטינים רשאים לבחור את הערכאה להגשת תביעת מזונות מטעמם, גם אם כבר הוגשה ע"י הצד השני תביעה לערכאה האחרת.
צא ולמד, מירוץ הסמכויות רלבנטי בעיקר לנושאים הרכושיים של בני הזוג, וכן לענין משמורת והסדרי ראיה של קטינים.
המבחן העיקרי באשר למירוץ הסמכויות הוא המועד הכרונולוגי בו הגיש מי מהצדדים את תביעתו לערכאה המסוימת, כך שבמידה והקדים את הצד השני, הערכאה בה הוגשה התביעה הראשונה בזמן תידון באותו ענין.
ישנם מיתוסים לפיהם לגבר תמיד עדיף להגיש תביעותיו בבית הדין הרבני ואילו לאישה תמיד עדיף להגיש א תביעותיה לבית המשפט לענייני משפחה. בפועל, האמור לעיל אינו נכון, שכן בנסיבות מסוימות דווקא תעדיף האישה להגיש תביעות מסוימות בבית הדין הרבני, למשל, תביעה למדור ייחודי בדירת מגורים, שכן לבית הדין יש סמכות לתת סעד זה, אשר אינו קיים בבית המשפט לענייני משפחה.
בשל חשיבות הנושא ומורכבותו, מומלץ מאוד כבר בשלב בו עולה האפשרות של גירושין להיוועץ עם עורכי דין המתמחים בגירושין ולגבש אסטרטגיה משפטית נכונה, לרבות לעניין טקטיקת הגשת תביעות בערכאות השונות.